Γ.Ν. Θήβας – Οδηγίες προς ασθενείς με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης Γ.Ν. Θήβας 22623-50133

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ

Α. Φαρμακευτική αγωγή αναλόγως συμπτωμάτων εφόσον δεν έχετε γνωστή αλλεργία σε κάποιο από τα κατωτέρω :

 • Δεκατική πυρετική κίνηση: σκεύασμα παρακεταμόλης 500 mg 2 ταμπλέτες κάθε 8 ώρες
 • Ρινική συμφόρηση: αποσυμφορητικό spray 1 ψεκασμός σε κάθε ρουθούνι κάθε 12 ώρες για 5 ημέρες
 • Εάν έχετε βήχα : αντιβηχικό σιρόπι 1 κουταλιά της σούπας κάθε 12 ώρες για 5 ημέρες
 • Να καταναλώνετε 2-3 λίτρα νερό ημερησίως,βιταμίνη C με την μορφή φυσικού χυμού πορτοκαλιών ή σκευασμάτων από τα φαρμακεία,ζεστά ροφήματα όπως τσάι/χαμομήλι και σούπες
 • Λοιπή αγωγή εφόσον κριθεί απαραίτητη από τον θεράποντα ιατρό με τον οποίο επικοινωνείτε τηλεφωνικά καθημερινά.

Β. ΠΡΟΣΟΧΗ :

1) Εάν είστε άνω των 70 ετών ή πάσχετε από χρόνιο νόσημα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, νοσήματα του αναπνευστικού), κακόηθες νεόπλασμα υπό θεραπεία, νόσημα για το οποίο λαμβάνετε αγωγή που προκαλεί ανοσοκαταστολή ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΤΕ ΣΕ ΤΕΣΤ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ΒΑΣΕΙ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΕΟΔΥ.

2) Τα συμπτώματα σε περίπτωση λοίμωξης από κορονοϊό(covid-19) μπορεί να επιδεινωθούν συνήθως κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων από την έναρξη των συμπτωμάτων. Επί εμφάνισης επιδείνωσης οποτεδήποτε στην πορεία της ασθένειάς σας, όπως δύσπνοια ακόμα και ήπια, επιμονή ή αλλαγή τύπου πυρετού, κλπ επικοινωνήστε άμεσα τηλεφωνικά με τον θεράποντα ιατρό και ακολουθείστε τις οδηγίες αυτού ή εξεταστείτε άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΠΤΩΜΑΤΩΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΣΕ ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΓΙΑ 14 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΙΑΤΡΟ!

Γ. Ενημερωτικά:

1) Το τεστ για κορονοϊό (covid-19) δεν πραγματοποιείται σε όλους τους ασθενείς με οξεία λοίμωξη αναπνευστικού. Υπάρχουν κριτήρια οριζόμενα από τον ΕΟΔΥ.

2) Το τεστ δεν πραγματοποιείται στο εργαστήριο του Γ.Ν. Θήβας. Στο Γ.Ν. Θήβας γίνεται λήψη του δείγματος εφόσον ο ασθενής πληρεί τα κριτήρια μετά από ιατρική εξέταση και αποστέλλεται σε εργαστήριο αναφοράς (Pasteur).

Δ. Σε περιπτωση φροντιδας υποπτου κρουσματος-λοίμωξης αναπνευστικού στο σπίτι συστήνονται τα παρακάτω:

Οι ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους πρέπει να εκπαιδευτούν στο να εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού μετάδοσης της νόσου σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας στο σπίτι:

 • Διαμονή του ασθενή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από αυτόν.
 • Περιορισμός των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
 • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 1 μέτρο από τον ασθενή.
 • Περιορισμός των μετακινήσεων του ασθενή στο σπίτι και καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
 • Χρήση απλής χειρουργικής μάσκας από το άτομο που φροντίζει τον ασθενή. Αποφεύγεται η επαφή των χεριών με τη μάσκα. Η μάσκα απορρίπτεται όταν είναι εμφανώς λερωμένη ή βρεγμένη καθώς και μετά τη χρήση. Στη συνέχεια εφαρμόζεται υγιεινή των χεριών.
 • Εφαρμογή υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
 • Χρήση χειροπετσετών μιας χρήσης μετά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό χρήση υφασμάτινης πετσέτας η οποία αντικαθίσταται όταν χρησιμοποιηθεί.
 • Εφαρμογή αναπνευστικής υγιεινής από όλους, ιδιαίτερα από τον ασθενή, πάντα (κάλυψη στόματος και μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος, χρήση απλής χειρουργικής μάσκας, χαρτομάντηλων ή εσωτερικού του αγκώνα). Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
 • Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος ή σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
 • Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
 • Τοποθέτηση των μολυσματικών υλικών του ασθενή (πχ γάντια, μάσκες, χαρτομάντηλα) σε σακούλα που δένει, μέσα στο δωμάτιο, πριν την απόρριψή τους μαζί με τα οικιακά απορρίμματα.
 • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενή όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
 • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
 • Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με το ίδιο διάλυμα.
 • Τοποθέτηση λερωμένων ρούχων, πετσετών και κλινοσκεπασμάτων σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα με προσοχή, για αποφυγή επαφής με το δέρμα και τα ρούχα. Πλύσιμο στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία (60 C0 – 90 C0) και καλό στέγνωμα.
 • Χρήση γαντιών και ρόμπας μιας χρήσης κατά τη διάρκεια καθαρισμού επιφανειών και αποκομιδής λερωμένων με σωματικά υγρά ρούχων, πετσετών και κλινοσκεπασμάτων. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
 • Παραμονή στο σπίτι των ασθενών μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και έξοδος από το σπίτι μετά από ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και παρακολουθούν την υγεία τους.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ! ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ!

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΤΑΧΕΙΑ ΑΝΑΡΡΩΣΗ! ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ Γ.Ν. ΘΗΒΑΣ

eody.gov.gr, ΤΗΛ ΕΟΔΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ 1135 ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

thebeshospital.eu, Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης Γ.Ν. ΘΗΒΑΣ για πιθανές απορίες σχετικά με τον κορονοϊό (covid-19), κοινωνική αλληλεγγύη και ψυχολογική υποστήριξη:

22623-50133 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9:00 ΠΜ-13:00 μ.μ.